Holistische behandelingen in Bergen op Zoom

Neem contact op

Oefentherapie 

Last van rug, nek of schouders. Vaak pijn in je gewrichten of spieren. Mensen lopen, staan, bukken en tillen en hebben een bepaalde werk- en levenshouding. Bewegingen worden zo vanzelfsprekend dat we er niet of nauwelijks over nadenken. Leer je gewoonten kennen, waardoor overbelasting  en pijnklachten verleden tijd zijn.

Hoe werkt oefentherapie?

Een oefentherapeut kijkt naast de klacht samen met jou naar je leefstijl, je hele houding en de manier waarop je beweegt; fysiek, maar ook sociaal-emotioneel. Je krijgt inzicht in je klachten, de reactie van je lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Gericht op jouw persoonlijke situatie leer je anders en beter bewegen en leer je signalen van je lichaam beter herkennen, zodat je op een juiste manier de balans hervindt. De behandeling is gericht op het aanpakken van de oorzaak om je klachten te genezen en in de toekomst te voorkomen.

De kerngedachte van oefentherapie  is zelf doen, zelf zien, zelf doorvoelen en zelf oordelen, zodat het geleerde je tot een nieuwe beweging kan brengen: thuis, op het werk of in je vrije tijd. Op deze manier krijg je zelf de regie.

 

Bewust bewegen; blijvend resultaat.

Psychosomatische oefentherapie

Burnout  - Hyperventilatie  - angst-/paniekaanvallen - stress gerelateerde klachten 

Wanneer er zich te veel of langdurig spanning voordoet, raakt het lichaam in onbalans en raken we onze veerkracht kwijt. Spanning wordt ongezond wanneer die niet voldoende afgewisseld wordt met ontspanning en herstel of wanneer we er niet adequaat op kunnen reageren. Hierdoor neemt je weerstand af, zowel fysiek als mentaal en kunner er lichamelijke klachten ontstaan.  Een psychosomatisch therapeut maakt hier het verschil. 

Over psychosomatische klachten
Onderzoek laat zien dat 50% van de ervaren lichamelijke klachten, die geen duidelijke oorzaak hebben, psychosomatisch zijn.  Je herkent ze als: 

lichamelijk zoals hoofdpijn, vermoeidheid, hartkloppingen en ademhalingsklachten zoals hyperventilatie. Deze lichamelijke signalen worden aanvankelijk vaak genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Deze klachten kunnen na verloop van tijd toenemen of steeds op verschillende plaatsen in het lichaam de kop opsteken. 

Anderzijds kunnen we stress ook geestelijk ervaren. Mogelijk ervaar je dat je meer piekert, prikkelbaar, somber en gespannen bent, slaapproblemen,  concentratieproblemen hebt of vergeetachtig bent. Deze verschijnselen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden, zoals: verhoogde werkdruk, drukte thuis, dagelijkse ergernissen, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstig ziekteprocessen.

Hoe werkt een psychosomatisch oefentherapeut?
Een psychosomatisch oefentherapeut combineert de lichamelijke en geestelijke aspecten die je welzijn beïnvloeden. De psychosomatisch oefentherapeut helpt je om het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid te herstellen waarbij je inzicht krijgt in je eigen gedrag en omstandigheden. De behandeling  bestaat uit:

  • Therapeutische gesprekken met als doel jouw probleem helder te krijgen, deze te verwerken, op te lossen of beter leert hanteren, zonder persé te graven in het verleden.

  • Cognitieve gedragstherapeutische interventies, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw driehoek tussen gedachten, emoties en doen.

  • Therapeutisch lichaamswerk: door middel van lichaamsbewustwording, ontspannings-, ademhalings- en aandachts-oefeningen, expressieoefeningen en het trainen van de veerkracht leer je weer in balans en tot rust en in jouw kracht te komen. Door nadrukkelijk bij het lichamelijke stil te staan kun je ervaren “wat jouw lichaam jou vertelt” en leer je luisteren naar jouw lichaamssignalen, waardoor je oude patronen leert herkennen en je je aan kunt passen aan de huidige, gewenste situatie.

Haptonomie

Haptotherapie is een lichaamsgerichte therapievorm die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de tastzin en het gevoelsleven; met aanraken en voelen. Ontwikkeling van de tastzin is van fundamentele betekenis voor verbinding en contact. Dit contact is dé voeding voor ons sociaal-emotioneel welzijn en de ontwikkeling van ons “zelf”. Het is de basis om in beweging te komen en om een evenwicht tussen ons denken en voelen te creëren. Het gaat ook over het contact met anderen en wat dát dan weer in jou teweegbrengt. Het hervinden van balans geeft je de mogelijkheid om zelfbewuster te zijn en de regie over je leven weer op te pakken.

 

Ieder mens heeft al doende in het leven gedrag ontwikkeld, vanuit de opvoeding of door het leven meegekregen, waardoor onze gevoelens worden beïnvloed, ervaringen worden gekleurd en overtuigingen ontstaan. Je lichaam slaat zowel positieve als negatieve gevoelservaringen op. Hierdoor veranderen je denken, je voelen en je gedrag. Deze ervaringen hebben invloed op je houding, spierspanning en emotionele aspecten, zoals bij het aangaan van contacten of het ervaren van stress. 

Behandeling

Door te luisteren naar de subtiele signalen van je lichaam maak je  weer contact met de onderliggende gevoelens, met je "zelf" en de daaraan verbonden innerlijke beweging. Bepaalde problemen en blokkades en de gevolgen daarvan voor lichaam en geest worden voelbaar. 

Je leert in de behandeling vertrouwen op je gevoelssysteem, je voelsprieten,  waardoor je je steeds bewuster wordt van hoe je reageert op bepaalde situaties en binnen relaties. Door herstel van het eigen voelende vermogen worden lastige gevoelens verwerkt, krijg je inzicht in inadequate reactie- en denkpatronen en word je vrijer in je manier van bewegen.

Ademtherapie

Je ademt de hele dag door en dat doe je grotendeels onbewust. Gelukkig maar, want als je iedere adembeweging bewust zou moeten sturen, had je geen tijd meer over voor andere zaken. Je ademhaling is net als je hartslag en andere vitale processen een door je lichaam geregeld systeem. zenuwstelsel.  Toch kan er door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, hyperventilatie, stress en longafwijkingen zoals longemfyseem, de ademhaling niet goed verlopen. Het lichaam kan dan uit balans raken.

 

Leer door het verbeteren van je adem je energiebronnen weer aan te zetten. 

 Een verstoorde adem uit zich onder andere in een te hoge of snelle adembeweging, het vastzetten van de adem, niet diep door kunnen ademen of spierspanningsklachten rond borst, nek en schouders. Dit kan leiden tot klachten als duizeligheid, hartkloppingen, je benauwd voelen en hyperventilatie of paniekaanvallen. Door de adembeweging weer zijn natuurlijke verloop te geven komt er ontspanning in de adembeweging en volgt er ontspanning en vrijheid in lichaam en geest.

 

Als je je natuurlijke ademritme meer toelaat krijg je ruimte, vrijheid en word je authentieker, waardoor je flexibeler in het leven staat en ook bij tegenslagen sneller herstelt; mentaal en fysiek. 

Slaapoefentherapie

Heb je moeite met in- of doorslapen, te vroeg wakker worden of een combinatie hiervan? Ervaar je slaapritmeproblemen, moeite met opstaan of een hekel om naar bed te gaan? Of heb je het gevoel dat je licht slaapt of in de nacht steeds alert blijft? Een weinig bevredigende geruststelling is dat je niet alleen bent. Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder heeft slaapproblemen (CBS, 2018) en 10% lijdt aan chronische slapeloosheid. Dat wil niet zeggen dat je je erbij neer moet leggen.

 

Chronische slapeloosheid heeft gevolgen voor je lichaam en geestelijke gezondheid. Goed slapen is naast voeding een van de belangrijkste voorwaarden voor een goede gezondheid.

Een brede kijk op nachtrust

De dag beïnvloedt de nacht en de nacht heeft invloed op je dag. Wanneer je slecht slaapt of slaap tekortkomt heb je hier mogelijk last van in je dagelijks functioneren, bijvoorbeeld door vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel en piekeren. Andersom beïnvloeden je gevoel, denken, handelen en omgeving je nachtrust. Een slaapprobleem is daardoor een 24-uursprobleem.

Wat doet een slaapoefentherapeut

Slapeloosheid heeft een grote gedragsmatige component. Systematisch worden de onderliggende redenen van je slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost. 

De aanpak is oplossingsgericht

Ik werk aan de duur, kwaliteit en het tijdstip van je slaap. Je inzicht in de verstoring van je slaappatroon, waardoor je in 6 behandelingen weer slaapt als een roos.

 Goed slapen kunt je op de volgende manier leren:

  • Voorlichting: Je krijgt inzichten in je eigen slaapgedrag, informatie over slaaphygiëne en timemanagement en je krijgt tips om je slaappatroon aan te leren passen om gezond slaapgedrag te bevorderen.

  • Zelfwerkzaamheid: Je krijgt waardevolle ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Je leert omgaan met frustraties omtrent je slaappatroon.

  • CGT-i: Je leert gedachten zodanig te veranderen, beïnvloeden of los te laten dat ze je slaap niet meer verstoren.

De mensen die ik zie als slaaptherapeut zijn heel divers, zowel qua leeftijd als oorzaak. Mensen kunnen stress hebben, in ploegendienst werken of in de overgang zijn. Ook het thuiswerken zorgt er soms voor dat mensen hun ritme kwijt zijn. Er komen ouders met baby’s, waarvan het dag-/nachtritme is omgedraaid. Ook de ouders slapen dan niet meer. Maar ook kinderen en pubers hebben hun eigen onderliggend reden dat ze niet meer kunnen slapen.. Soms gaan kinderen te vroeg naar bed en dan liggen ze lang wakker. Daar staan ouders vaak niet bij stil. Maar ook kinderen horen een poosje “opsloomtijd” te hebben.

Kinderslaapoefentherapie

Zit je met je handen in het haar omdat je kind niet kan of wil gaan slapen? Kinderen vormen de grootste groep van alle slapelozen. Slaapproblemen bij kinderen zijn er altijd al wel geweest. Echter in dit digitale tijdperk dreigen slaapproblemen nog verder toe te nemen. Kinderen zitten tegenwoordig vaak en lang achter beeldschermen, bewegen minder en slikken bij slaapproblemen vaak melatonine alsof het geen enkele kwaad kan. Slaap is nodig voor ontwikkeling, groei, herstel en energie. Wanneer onvoldoende aan de slaapbehoefte van je kind wordt voldaan, nemen ook de langetermijngevolgen van slaapproblemen toe, zoals: slecht humeur, vermoeidheid, drukker gedrag, slechte slaapgewoonten of zelfs angst, depressie, overgewicht, diabetes,

concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, gedragsproblemen en een verstoord bioritme.

 

Slaapproblemen bij kinderen kunnen ook een probleem van de ouders zijn. Als ouder is het niet altijd makkelijk je geduld te bewaren, omdat je zelf ook vermoeid bent. Het kan moeilijk zijn om consequent te zijn of je hebt onhandige gewoontes aangeleerd om je kind te laten slapen. Ook door spanningen in huis, tussen de ouders of op school kan een slaapprobleem ontstaan, omdat het kind zich bijvoorbeeld niet veilig voelt of gewoonweg zelf te gespannen is. Slaapproblemen bij kinderen zijn ongewenst en ongezond. Je kunt er wat aan doen, wat alle partijen veel rust oplevert.

De aanpak

Als slaapoefentherapeut help ik jou en je kind om de slaapproblemen op te sporen en aan te pakken. Bij baby's en jonge kinderen wordt onderzocht of je kind niet kán slapen of niet wíl slapen en hoe dat komt. Tijdens de behandeling krijg je als ouder uitleg over slapen en de ontwikkeling van de slaap bij baby’s en jonge kinderen. Je krijgt zo meer inzicht in het slaapgedrag van je zoon of dochter. Je krijgt tools om je kind zelfstandig in te laten slapen, door te laten slapen en/ of in eigen bed te laten slapen.  Is je kind al wat ouder? Dan krijgt hij/zij zelf uitleg over slapen. Je zoon of dochter leert oefeningen die helpen om makkelijker te gaan slapen. Enkele oefeningen doe jij samen met je kind.

Pubers.

Ons brein ontwikkelt zich sterk tot we ongeveer 25 jaar oud zijn. Hierdoor hebben pubers meer slaap nodig dan volwassenen. In korte tijd verschuift hun slaapblok naar achteren in de tijd: dochter- of zoonlief slaapt niet meer voor enen, maar moet wel weer vroeg opstaan om naar school te gaan. Dit kan thuis een enorme strijd opleveren: ’s ochtends kan je puber niet uit bed komen en ’s avonds is hij/zij er niet in te krijgen. Als je puber ook (erg) actief is op sociale media, kan dit diens slaap-waakritme extra verstoren. Tijdens de behandeling krijgt jouw zoon of dochter uitleg over slapen en onder andere over de invloed van beeldschermen op het slapen.

 

Je puber krijgt duidelijke slaapadviezen en oefeningen mee.

Onderdelen van de behandeling zijn:

  • Structuur geven aan de dag en de nacht

  • Ontspanningsoefeningen (om samen te doen) en het hoofd stil krijgen, ook overdag

  • De aandacht naar veiligheid en rust verleggen (focussen)

  • Het gebruik van slaaphulpmiddelen zoals boekjes, slaapschaap, stickerkaarten

  • Richtlijnen voor een gezonde slaap

  • Een soort scholing over de kinderslaap, psycho-educatie

  • Sport- en beweegadviezen voor je kind

Bedrijfsoefentherapie

Bedrijfsoefentherapie van Chantal van der Meijden Oefentherapie & Coaching gaat de werkvloer op! De bedrijfsoefentherapeut is gespecialiseerd in het analyseren van houding en beweging van de werknemer op de werkplek. Via voorlichting en fysieke training wordt gestreefd naar werknemers die zich bewustzijn van de impact van hun bewegingsgewoonten op hun fysieke belasting en dit in de specifieke werksituatie weten te gebruiken. Daarnaast weten ze hun werkplek ergonomisch beter in te delen. Bedrijfsoefentherapie vindt plaats in de werkomgeving, dus zoveel mogelijk op de werkplek.

Werkwijze

De werknemer wordt zich via oefeningen en simulatie van de specifieke werktaken bewust van de fysieke belasting die van hem/haar wordt gevraagd. Middels de training krijgen de deelnemers inzicht in de relatie tussen de belasting, hun eigen bewegingsgewoonten, opbouw van de werkplek en het ontstaan van lichamelijke klachten. Door de interactieve opzet worden de werknemers gestimuleerd actief mee te denken over oplossingen op het gebied van gezond werken. De houdingsadviezen en aanpassingen van de werkplek zijn praktisch en direct toepasbaar. Alle begeleiding wordt op maat gemaakt, zowel individueel als in groepsverband.

 

Resultaat

De unieke aanpak is gericht op het vergroten van het inzicht van de werknemer ten aanzien van fysieke belasting en het aanleren van gunstige houding- en bewegingsgewoonten met een blijvende gedragsverandering.

Door een goede werkhouding te kennen en hanteren kan een werknemer klachten voorkomen en bestaande klachten verminderen of geheel doen verdwijnen. Langdurig ziekteverzuim kan op deze wijze worden voorkomen of worden teruggedrongen.

 

Producten van Chantal van der Meijden Oefentherapie & Coaching in Bergen op Zoom:

  • Voorlichting

  • Training fysieke belasting

  • Ergonomische adviezen

  • Preventieve aanbevelingen

  • Re-integratie

  • Stresscounseling

  • Burn-outbegeleiding/-preventie

  • Workshops over beter slapen

Chronische pijn

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak gaat deze pijn weer over. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn als pijnklachten langer dan 3 maanden blijven aanhouden, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is.

In Nederland leven 2 miljoen mensen dagelijks met chronisch pijn. Velen ondervinden hier dagelijks hinder van in hun fysiek en sociaal functioneren, wat een beperking oplevert in hun dagelijks leven. Misschien telt dit ook voor jou; je weet niet hoe je je klachten kunt beïnvloeden en bent de grip op je leven kwijt.

Programma

Het netwerk Chronisch Pijn introduceert een vernieuwde behandelmethode in de eerste lijn gezondheidszorg, speciaal ontwikkeld voor mensen met chronisch pijn. Nadat er geen reden gevonden wordt voor jouw klachten en je verschillende soorten therapie hebt gehad, kom je mogelijk op een moment dat je beseft dat je met pijn zult moeten leren leven. Dan is dit nog niet het einde. Door het programma oefentherapie te volgen kies je ervoor om grip op je leven terug te krijgen.

 

De behandeling begint met een uitgebreide anamnese en onderzoek waarbij geluisterd en gekeken wordt naar de geschiedenis van je pijn, je ervaringen en hoe je hiermee omgaat. Onder begeleiding stel je haalbare doelen op, gericht op je persoonlijke mogelijkheden en situatie. Tijdens de behandeling ben ik als oefentherapeut  je coach. Je leert wat je zelf kan veranderen om er beter van te worden. Door middel van  fysieke en mentale oefeningen wordt gewerkt aan je persoonlijke doel en situatie. Aan de hand hiervan bouw je zelfvertrouwen, inzicht, energie en conditie op om jouw dagelijks leven weer op te pakken.

 

Doel is dat je weer grip op je klachten krijgt en dat jij, en niet jouw pijn, je kwaliteit van leven bepaalt.

Voeding

Goede voeding is essentieel voor je gezondheid, het herstel en de opbouw van spieren en botten én voor een goed energieniveau.

Je bent wat je eet.
In mijn basis- en aanvullende opleidingen heb ik te weinig over voeding geleerd om mensen hierover goed te begeleiden. Raadpleeg hiervoor een orthomoleculair diëtist.

Coaching

Wanneer je vast loopt in levensvragen, tegen belemmeringen aan loopt binnen jezelf of je omgeving is het fijn dat iemand met je meekijkt. Door overzicht en inzicht, rust en ontspanning leer je welke zaken er voor jou toe doen. Je leert je eigen beslissingen vorm geven, zonder hard of bot te worden. In contact met jezelf en je omgeving.

In mijn coaching werk ik vanuit de NLP en haptotherapie.   

 

Onverwerkte emoties : Emoties zijn belangrijk, ze zijn onze drijfveer voor onze beweging. Emoties kunnen ons ook uit het veld slaan. Via coaching en "Tijd lijn therapie"kun je de lading van oude emoties verminderen, de les uit de ervaring ontdekken en deze emotie in je toekomst positief ervaren en inzetten. 

Vraag meer informatie aan

Voor wie is de behandeling passend?

Chantal van der Meijden Oefentherapie & Coaching helpt bij:

  • Rug-, nek- en schouderklachten

  • Spier- en gewrichtsklachten

  • Werkgerelateerde lichamelijke klachten

  • Houdinggerelateerde klachten

  • Reumatische aandoeningen

  • Artrose en osteoporose

  • Rug- en bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap

De slaapoefentherapeut helpt bij:

  • In- en doorslaapproblemen; vroeg wakker worden

  • Licht slapen, hyperalert zijn

  • Niet fit opstaan

  • Een vol hoofd / piekeren

  • Problemen met slapen bij ploegendiensten

Slaapproblemen die beter bij het slaapcentrum terecht kunnen zijn: 

  • Apneu

  • Restless leggs

  • Angstdromen, slaapwandelen en andere nachtelijke onrusten

  • Slaapproblemen met onbekende oorzaak, waardoor er duidelijkheid kan komen met een polysomnografie

Haptotherapie is waardevol voor mensen die niet meer weten wat hun drijfveren zijn en vastlopen in hun gevoel; lichamelijk en emotioneel. Redenen voor een hulpvraag kunnen zijn:

  • Je zit niet lekker in je vel of loopt vast in contacten met anderen of op het werk

  • Je wilt je zelfvertrouwen vergroten

  • Je hebt moeite met nabijheid of intimiteit

  • Je wilt jezelf duidelijker kunnen uitspreken of voor groepen kunnen spreken

  • Je hebt moeite met het aangeven van grenzen

  • Zelfontplooiing

  • Negatief zelfbeeld

  • Problemen die verband houden met de overgang naar een andere levensfase

  • Angst, faalangst of sociale angst

  • Je bent gevoelig en weet niet hoe je met dat gevoel moet omgaan

  • Moeilijkheden met het herkennen en uitdrukken van gevoelens, verbeteren van balans tussen denken, voelen en doen

  • Problemen met acceptatie/verwerking van verlies, trauma, ziekte of handicap

Psychosomatische oefentherapie helpt bij:

  • Overbelasting (stress, burn-out)

  • Lichamelijke klachten zonder fysieke oorzaak

  • Angst- en paniekaanvallen

  • Concentratieproblemen, vergeetachtigheid

  • Prikkelbaar, onrusting of gejaagd zijn; niet meer kunnen genieten en ontspannen

  • Lusteloos of somber zijn; piekeren

  • Angstig en onzeker zijn; besluiteloosheid of emotioneel onstabieler zijn

Behandelingen van psychosomatische oefentherapie en haptotherapie hebben een overlap.

 

Ademtherapie:

  • Hyperventilatie

  • Niet voldoende diep door kunnen ademen

  • Benauwdheid

  • Hoge, snelle adem

  • Gejaagdheid

Voor behandeling van het netwerk Chronisch Pijn kies je als:

  • Je lichamelijke klachten hebt waar je anders mee om wilt leren gaan

  • Je verlies van vertrouwen in je eigen lijf of functioneren hebt